FAİZSİZ FİNANS MEDYASI

Son yıllarda Türkiye’de “Katılım Finans” ya da başka bir ifade ile “faizsiz finans” sisteminde önemli gelişmelere şahit oluyoruz. Yeni katılım bankaları kuruluyor, İslami usullerle çalışan sigorta, emeklilik ve yatırım şirketleri faaliyete geçiyor, tasarrufa dayalı finansman şirketleri yaygınlaşıyor, İslami Fintek şirketleri sahaya giriyor, üniversiteler ve araştırma kuruluşları bu alanda faaliyet göstermeye başlıyor.

Yukarıda saydığımız gelişmelerin önemli bir kısmını ulusal medyadan öğrenebiliyoruz. Ancak sektördeki birçok gelişme ya çok az yer buluyor ya da hiç gündem olmuyor. İşte burada devreye bu alana hizmet etme iddiasındaki medya giriyor.

Bu ihtiyacı karşılayan ve yayın hayatına devam eden bazı medya oluşumları var. Bizde,çoğumuzun takip ettiği bir kısmı özel teşebbüs bir kısmı vakıf ve dernek destekli bu yayınları kısaca tanıtalım istedik.

Hem internet hem de sosyal medya tabanlı faaliyet gösteren bu kuruluşları kendi yayınlarıüzerinden elde ettiğimiz verilerle değerlendirdik. Değerlendirmeye aldığımız haber kuruluşlarıhalihazırda aktif yayın yapanları içermektedir. Yayın kanalları açık ancak uzun süredir güncel paylaşım yapmayan siteler ile bu alanla ilgili bilgi ve yazı barındıran başka siteler de mevcut olmakla birlikte, çalışmamız aktif haber sitelerini kapsamaktadır. Şimdi rastgele bir sıralama ile bu kuruluşlara göz atalım;

Katılım Bülteni: Genç bir ekip tarafından yönetilen haber portalı; katılım bankacılığı, akademikçalışmalar, kitap tanıtımı, ekonomi, finans, dünyadaki gelişmeler ve röportajlar gibi bölümleriyle hizmet veriyor. Özellikle sektörün önde gelen isimleri ile yapılan röportajlar dikkat çekiyor. Sosyal medya mecrasını da aktif olarak kullanan katılım bülteni, takipçilerine sektördeki gelişmeler konusunda doyurucu içerik sunuyor.

Katılım Gündemi: 2017 yılında bir gurup genç bilişim meraklısının girişimi olarak yayın hayatına başlayan kuruluş, istikrarlı şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Sitesinde yayın ekibine dair bir bilgiye ulaşamadık. Sosyal medya hesaplarında ise objektif ve tarafsız habercilik vurgusu yapan kuruluş, çalışma alanını katılım ekonomisi olarak belirlemiş. Sektörde ilkler arasında olan bu gurubun yönettiği internet sitesi zengin bir içeriğe ve güncel gelişmeleri takip eden haber akışına sahip.  Sosyal medyayı da aktif kullanan ekip, hatırı sayılır bir takipçi sayısına ulaşmış.

Faizsiz Haber: “Taraftar değil haberciyiz” vurgusunu logosunun yanına yerleştiren bu medya sitesi, katılım bankacılığı haberlerinin yanında özellikle tasarrufa dayalı finansman şirketlerine özel bölüm ayırmış. Ayrıca ulusal haber kanallarına ve gazetelere de link vererek içerik zenginleştirmesini tercih etmiş. Bunun yanında röportaj, köşe yazıları, foto galeri gibi bölümlere de yer verilmiş. Sosyal medya ayağını da aktif kullanıyor.

Katılım Haber: 2018 yılından beri hizmet veren katılım haber sitesi ana amacını, insanlara katılım bankacılığını anlatmak, bilinç oluşturmak olarak belirlemiş ve bağımsız bir haber kaynağı olduğunu vurgulamış. İçerik olarak katılım bankacılığını öne çıkaran sitede tüm katılımbankalarına ait ayrı bölümler bulunmakta. Ayrıca sektöre ilişkin röportaj, yazı, link, araştırma ve anketlere yer veriliyor. Sosyal medya da hatırı sayılır takipçi edinmiş durumda.

Faizsiz Katılım Haber: Zengin sayfa içeriğine ve görsele sahip sitede diğer sitelerden farklı olarak katılım sigortacılığı haberlerine ve linklerine yer verilmiş. Yine diğer haber sitelerinde olduğu gibi katılım bankacılığı, tasarrufa dayalı finans şirketleri ve sektörel içeriklerle ilgili haberler yer alıyor. Site “iyi içerik üretimi” noktasında okurlarına “destek ol” kampanyası ile üyelik paketi hizmeti veriyor. Sosyal medya ayağı da aktif olarak hizmette.

Katılım Finans: Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin Katılım Finans Dergisinin internet sitesi olarak hizmet veren bu site daha önce hizmet verdiği katılımfinansdergisi.com.tr adresini buraya taşımış ve haber içerikleri ve analizlerle yayınını zenginleştirmiş. Ağırlıklı olarak dergi içerik yazılarının bulunduğu sitede sektöre yönelik güncel haber, röportaj, analiz ve gelişmeler de yeralmakta. Alanında uzman yayın kurulu ve yazarlar ile zengin ve doyurucu içerik üretme konusunda sıkıntı yaşamayan siteye Katılım Bankaları Birliği’nin güçlü desteği var.

İslam İktisadi.net: İslam İktisadı Araştırma Merkezi’nin (İKAM) yayın organı niteliğindeki site, klasik haber sitesinden ziyade kalıcı içerik üretimine odaklanmış. Araştırma, söyleşi, analiz, kitap tanıtım, tartışma gibi bölümlerindeki içerikler her zaman okurlara fayda sağlayacak bilgiler sunuyor. Ayrıca sektöre yönelik haberler ile güncel gelişmeler de siteye zenginlik ve hareketkatıyor. Burada İLKE Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İKAM’dan bahsetmeden geçmeyelim. İslam iktisadına yönelik faaliyetler yürüten merkez aynı zamanda bu alandaki yerli ve yabancı kaynakları da ilgililere ve araştırmacılara sunarak çok önemli bir hizmet veriyor. Bu alana ilgi duyanların yolu mutlaka buraya düşmelidir (detaylı bilgi için ikam.org.tr).

İktisad: İslam İktisadı Araştırma Derneği bünyesinde yayın yapan site, dernek etkinliklerini, İslam iktisadı konularını, yayınlarını ve makalelerini okuyucularıyla paylaşmaktadır. Diğer sitelerden farklı olarak “fetvalar” ve “fetva sor “bölümleri ile okuyucusuna farklı bir hizmet sunuyor. Derneğin Yönetim Kurulu başkanı İslam iktisadının önemli isimlerinden Prof. Dr. Servet Bayındır olunca, fetva bölümü de doğal olarak ön plana çıkıyor.  

İnternet tabanlı haber siteleri yanında bu alana yönelik olarak sadece Youtube üzerinden yayın yapan birkaç kanal da bulunmaktadır. Araştırmamızda görebildiğimiz kadarıyla; kendi içeriğini üreten Atalay Sami Şiroğlu’nun hazırladığı “Faizsiz Finans kanalı henüz iki aylık olmasına rağmen yaklaşık 900 abone ile iyi bir seyir izlemektedir. Bir diğeri ise yeni yayına başlayan ancak hazır içerikler sunan “FAF TV-Faizsiz Finans” ise 250 aboneye ulaşmıştır.

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz faizsiz finans medya yayıncılığında sürdürülebilir yayın yapmak kolay değil. Sitelerden gördüğüm kadarıyla reklam geliri üretemeyen bu kuruluşların sürekliliği ancak bu işe gönül vermiş site sahiplerine ve sponsorlara düşüyor. Bunun için de bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin desteğine ihtiyaçları var. Vakıf, dernek ve kuruluş bünyesinde yayın yapan sitelerin ise bu konuda rahat olduğunu söyleyebiliriz.

Faizsiz finans ve katılım bankacılığı medya yayıncılığı henüz yolun başında. Bu alanda faaliyet gösteren ya da yeni kurulacak sitelerin yolu zorlu. Maddi çıkar gözetilmeden, sektöre hizmet gayesiyle kurulan bu sitelerden haber okuyan bizlerin de maddi ve manevi katkı sağlamasında fayda var. Tanıtımlarını yaparak, takipçi sayılarını artırarak, reklam ve içerik desteği sağlayarak yardımcı olabiliriz.

 

Yazar: Yüksel Keleş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir