“PATRON YERİNDE YOK, SONRA ARAYIN”

Bir şirketin ya da kurumun belli başlı temas ve giriş noktaları vardır. Sekreteryası, internet sayfası, fuar ya da organizasyonlardaki standı, temsilciliği gibi.

“İlk izlenim çok önemlidir” kuralı gereği, yukarıda bahsettiğimiz şirketlere ilk temas noktalarındaki izlenim ve karşılama şirket için çok önemlidir.

Bir şirketi ziyarete gittiğinizde patronla ya da yetkili kişi ile görüşmeden önce sizi varsa güvenlik karşılar ve daha sonra sekreter(ya).

Sizi karşılayanların davranışları, şirketin kurumsallığı ve ciddiyeti açısından ilk anda bir fikir verir ve genellikle de doğrudur.

İşverenler olarak bu noktalardaki çalışanları çokça önemsemeyiz. Temel mantığımız, kapıda duracak bir bekçi, telefona bakacak bir de sekreter!  

Bir çok patron bu ilk temasa, şirketteki odasına verdiği önemin yarısı kadar bile değer vermez. Onlar sadece geleni yönlendirsin ya da telefona cevap versin yeter.

Halbuki makale başlığında olduğu gibi bir cevap, çok şeyler kaybettirir patronlara. Belki arayan kişi çok değerli bir müşteri idi patron için. Belki de kaçan bir iş fırsatıydı, kim bilir?

Yapılması gereken ise basitti; arayanın ismini, iletişim bilgilerini, konuyu ve varsa iletilmesi gereken mesajı not etmek.

İyi bir sekreter(ya) patronların eli ayağıdır. İş dünyalarını ve hayatlarını düzene sokar, müşterileri ile doğru ilişki kurmasını ve yönetmesini sağlar. Birçok sorunu oluşmadan önler.

İyi bir sekreter(ya), zamanı doğru kullanır, randevuları iyi ayarlar, müşterilerle ilişkileri iyi yönetir. Bunların hepsi patrona günlük işlerinde zaman kazandırır, çalışma verimini artırır. Bu ise patronlar için çok önemli ve değerlidir. İyi bir ücret ödüyor olsanız dahi kazanacaklarınız sekreterin maaşı ile ölçülmez.

Maalesef sekreterliği ve bu işi yapan kişileri sadece telefona bakan biri diye düşünüp düşük ücretle istihdam edersek çok fazla bir şey beklemenin de anlamı yok.  

Keza finans ve muhasebe elemanları için de aynı şeyleri söylemek kabildir.

İyi bir muhasebeci, firmanın rakamsal tarafının sağlıklı takip edilmesi ve raporlanması için ne kadar önemli ise iyi bir finansman elemanı da maliyetlerin düşürülmesi, kaynakların doğru yönetilmesi, bankalarla ilişkilerin sağlıklı yürütülmesi için bir o kadar önemlidir.

Patronların, bizim muhasebecimiz atlamış, gözden kaçırmış, yaptığı hata yüzünden şu kadar para cezası, bu kadar vergi cezası ödedik şeklindeki yakınmalarına ya da gelişmeler ve kanunlar iyi takip edilmediği için kaçırılan fırsatlara, teşviklere, muafiyetlere çok şahit oluruz.  

Aynı şekilde finansmana bakan elemanın yetersizliği ya da iş bilmezliği nedeniyle; şirketin uğradığı zararlar azımsanamayacak maliyettedir. Kimi zaman şirketi sıkıntıya sokacak, iflasa götürecek boyutlardadır.

Patronlarımızın ve şirket yöneticilerimizin yukarıda bahsettiğimiz hususlar doğrultusunda, kimi zaman basit işler gibi görünen konularda nitelikli ve iş bilen elemanlar istihdam etmelerinde büyük faydalar vardır.

Tercih; gösterişli bina, pahalı araçlar, güzel mobilyalı işyerleri değil, iyi muhasebeci, iyi finansçı, iyi sekreter(ya) vb. olmalı.

Elemanlarınız iyi ise onlar zaten size diğerlerini kazandıracaktır.

Yazar: Yüksel Keleş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir